Rękawiczki jednorazowe stanowią dobrą ochronę nie tylko dłoni. Rękawiczki jednorazowe zabezpieczają także dotykany przedmiot. Stosowanie rękawiczek jednorazowych jest niezbędne w bardzo wielu miejscach.
Gdzie nie może zabraknąć rękawiczek jednorazowych?
Rękawiczki jednorazowe muszą być stosowane między ,innymi przy kontakcie z żywnością. Jednorazowe rękawiczki są niezbędne w każdym zakładzie specjalizującym się w przetwórstwie żywności. Jednorazowe rękawiczki muszą być używane także przez osoby, które pracują w zakładach garmażeryjnych oraz przez kucharzy. Podajniki, w których znajdują się rękawiczki foliowe znajdują się też przy samoobsługowych stoiskach z pieczywem, warzywami i owocami.
Rękawiczki foliowe, które mają kontakt z żywnością posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Potwierdza on, że rękawiczki foliowe są wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Rękawiczki jednorazowe foliowe wykorzystywane są także na stacjach benzynowych.
Czym odznaczają się rękawiczki jednorazowe foliowe?
Rękawiczki jednorazowe foliowe używane są przez kilka minut. Nie znaczy to jednak, że nie są one wytrzymałe. Do ich produkcji wykorzystywany jest polietylen odznaczający się bardzo dużą gęstością. Rękawiczki jednorazowe foliowe pakowane są po sto sztuk. Rękawiczki te na ogół posiadają zawieszkę, dzięki czemu mogą być umieszczone nie tylko w podajniku, ale także na wieszaku. Oprócz rękawiczek jednorazowych foliowych w sprzedaży dostępne są także rękawiczki diagnostyczne nitrylowe.